U trendu

Balticke zemlje i Poljska potpisale sporazum o saradnji

KIJEV – Ministri unutrašnjih poslova baltičkih država i Poljske posetili su Ukrajinu, gde su potpisali multilateralni sporazum o saradnji u sprečavanju prekograničnog kriminala i obnavljanju sfere delovanja MUP-a Ukrajine nakon završetka ratnih dejstava.

Ministar unutrašnjih poslova Estonije Kristijan Jani izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da u potpunosti podržava Ukrajinu, saopštila je danas pres služba estonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Interfaks.

To se odnosi na direktnu političku i praktičnu podršku Ukrajini, uključujući humanitarnu pomoć, kao i posleratnu obnovu i uvođenje oštrih sankcija Rusiji, naveo je Jani.

On je dodao da će Estonija u potpunosti podržati inicijativu da se Ukrajini da status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar je naglasio da ukupna estonska humanitarna pomoć iznosi više od 16 miliona evra, uključujući podršku civilnom društvu i privatnom sektoru, navodi Interfaks.

Pomorska spasilačka i saperska odela (oprema čistača mina), kreveti na sklapanje, šatori, generatori, VoIP telefoni i mnoga druga oprema poslata je u Ukrajinu preko Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Jani je napomenuo da je njegova zemlja spremna da Ukrajini pošalje sapere u roku od 48 sati, prenosi Interfaks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.