Barnije otvoren za kratko produženje pregovora o Bregzitu

 Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije otvoren je za kratko produženje roka završetka pregovora s Londonom koji su trenutno na mrtvoj tački, navodeći da bi trebalo da budu završeni „do sredine novembra“.

Do sada je zvanično predvidjeno da pregovori Londona i Brisela treba da budu gotovi do samita vodja EU 18. oktobra.

„Uzimajući u obzir vreme potrebno za ratifikaciju izlaznog sporazuma (Velike Britanije iz EU) od strane britanskog i evropsog parlamenta, potrebno je da se zaključe pregovori do sredine novembra“, rekao je Barnije u intervjuu objavljenom danas u nemačkom dnevniku Frankfurter Algemajne Cajtung.

On je dodao da je to moguće i da sada nije potrebno vreme već „političke odluke“, u opasci upućenoj britanskoj vladi.

Pregovori izmedju Londona i EU tenutno tapkaju u mestu i nagoveštava se rizik takozvanog tvrdog Bregzita, odnosno izlaska Britanije iz EU bez sporazuma. I dalje postoje razlike posebno oko budućih trgovinskih odnosa izmedju dve strane kao i oko irske granice.

Dve strane su zbog zastoja počele da predvidjaju produženje pregovora.

Britanski ministar zadužen za Bregzit Dominik Rab je takodje u sredu pomenuo da ima „prostora za manevrisanje“ u rokovima.

Izlazak Velike Britanije iz Unije predvidjen je za kraj marta 2019. godine. Barnije je ponovio da je EU spremna, bez potpisanog sporazuma, da nastavi do 2020. da tretira Veliku Britaniju kao zemlju članicu da bi se pomogla tranzicija, mada London ne bi imao prav glasa kada se donose evropske odluke.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike