U trendu

Bašele: Drzave da rese „nepodnosljivu“ migrantsku krizu

ŽENEVA – Visoka predstavnica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je danas države da reše, kako je rekla, „nepodnošljivu“ migrantsku krizu na granici Belorusije i Poljske i dodala da, prema međunarodnom pravu, ljude ne treba sprečavati da traže azil.

„Pozivam uključene države da preduzmu hitne korake za deeskalaciju i rešavanje ove nepodnošljive situacije u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima i izbegličkom pravu“, navela je Bašele u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Prema njenim rečima, akcije obe strane, „koje uključuju povećano raspoređivanje trupa i prateću zapaljivu retoriku“, pogoršavaju ranjivost i rizike sa kojima se suočavaju migranti i izbeglice.

Na hiljade ilegalnih migranata zaglavljenih u Belorusiji pokušalo je da probije granicu Poljske i uđe u tu zemlju, saopštila je Varšava ranije danas i rekla da se na granici nalazi pojačano prisustvo vojske, dok se sa druge strane, Evropska unija sprema da uvede sankciji Belorusiji zbog krize.

Moskva je poslala dodatni signal podrške svom savezniku Belorusiji tako što je poslala dva strateška aviona bombardera da patroliraju beloruskim vazdušnim prostorom, navodi Rojters.

Bašele je pozvala na hitan pristup ljudima koji su zaglavljeni na granici, humanitarnim radnicima, advokatima i novinarima.

„Ove stotine muškaraca, žena i dece ne smeju da budu prisiljene da provedu još jednu noć po hladnom vremenu, a bez adekvatnog skloništa, hrane, vode i medicinske nege“, rekla je visoka predstavnica UN za ljudska prava.

Prema međunarodnom pravu, niko nikada ne bi trebalo da bude sprečen da traži zaštitu, i pažnja mora da se posveti njihovim potrebama zaštite, navela je Bašele.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) takođe je izrazila zabrinutost zbog stotina migranata koji kampuju u blizini beloruske granice sa Poljskom i pozvala je na okončanje korišćenja ranjivih ljudi kao političkih piona.

EU optužuje Belorusiju da ohrabruje migrante sa Bliskog istoka, iz Avganistana i Afrike, da pokušavaju da ilegalno pređu granicu u znak osvete za ranije sankcije koje su uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.