U trendu

Bašele: Susedi Belorusije da zaštite tražioce azila

ŽENEVA – Visoka predstavnica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je danas susede Belorusije da zaštite tražioce azila, nakon što je pet osoba poginulo u blizini poljske granice i naleta ilegalnih migranata.

„Koristim ovu priliku da podsetim sve vlade da prema međunarodnom pravu niko ne sme sa bude sprečen da traži azil ili druge oblike međunarodne zaštite“, rekla je Bašele na forumu u Ženevi.

Ilegalni migranti i tražioci azila imaju pravo na hranu, vodu i medicinsku negu i svaki zahtev za azil treba pojedinačno ispitati, rekla je ona.

Bašele je, takođe, rekla Savetu UN-a za ljudska prava da su beloruske vlasti suzbile osnovne slobode, uz hapšenja aktivista i novinara, na osnovu, kako se rutinski čini, politički motivisanih optužbi, preneo je Rojters.

O političkoj situaciji u Belorusiji, Bašele je rekla da se veruje da je više od 650 ljudi zatvoreno zbog svojih uverenja i da nije bilo istinske istrage o policijskoj brutalnosti i zlostavljanju.

Jurij Ambrazevič, beloruski ambasador u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, odbacio je njen izveštaj kao pun neosnovanih izjava i lažnih optužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.