U trendu

Bauk u saboru o pokušaju Plenkovića da reciklira zaustavljanje Rojtersa

ZAGREB – Poslanik opozicione SDP u hrvatskom saboru Arsen Bauk oštro je danas kritikovao premijera Andreja Plenkovića, zbog najavljene izmene Zakona o krivičnom postupku (ZKP) s ciljem da se zaustavi „curenje informacija“ u medije i poručio da su mu zalud svo diplomatsko i političko iskustvo, evropski prijatelji, briselski i pariski dani kad, kako je naveo, nije naučio da se Rojters zaustaviti ne može.

Bauk je slobodnom govoru u parlamentu, naime, citirao deo maturskog rada Plenkovića, koji se odnosi na događaje u Prištini iz 1981.

“11. marta 1981. u kantini studentskog doma u Prištini započeo je protest studenata koji se par sedmica kasnije proširio u masovne demonstracije. Vlasti su uporno nastojale da sakriju pravo stanje stvari pa je jedan od partijskih zvaničnika, čuvši da agencija Rojters obaveštava međunarodnu javnost o tome da se nešto događa povikao: ‘Zaustavite Rojters!’”.

Bauk je podsetio da je Plenković u vreme ovih događaja imao 11 godina, a kada je rad nastao 18, te dodao da je aktuelni premijer već tada kao učenik 4. razreda Obrazovnog centra za jezike mislio da, kako e kazao, „raznim Rojtersima ne treba dati da se razmašu“.

Bauk je potom pročitao još jedan deo iz maturskog rada Plenkovića u kojem kaže:

„Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa. Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama saopštava samo one informacije koje su s njene tačke gledišta poželjne (radi lakšeg upokoravanja, eksploatisanja itd.) jer će mase pod tim uticajem pružiti najmanji otpor“.

Bauk je posebno ukazao na dva glagola iz ovog dela Plenovićevog maturskog – upokoriti i eksploatisati, napominjući ponovo da je Plenković u to vreme imao samo 18 godina.

Povodo za ovakvu diskusiju Bauka je najava Plenkovića da će vlada menjati Zakon o krivičnom postupku da bi se sprečilo curenje informacija u javnost u trenutku kada hrvatski mediji već nedeljama pišu o prepiskama i SMS komunikacija pojedinih predstavnika vlasti u kojima se sve češće pominje i ime aktuelnog premijera u skraćenom obliku – inicijalima AP.

Bauk kaže da je Plenković proklizao na prvom koraku praktične primene svog matruskog rada, jer se, kaže, praksa nagrađivanja medija za neobjavljivanje ne-tema nije pokazala uspešnom.

“ Zato je reciklirana metoda zaustavljanja Rojtersa“, rekao je Bauk rekavši:

„Vlada će promeniti Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakon da informacije iz istraga više ne bi nekontrolisano, namerno, politički selektirano i aranžirano izlazile u medije. Curenje informacija postaće krivično delo, reče Andrej i ostane živ“, rekao je Bauk.

Primetio je da je ovom fantomskom pretnjom i pokušajem imperije da uzvrati udarac završena transformacija Andreja Plenkovića u AP.

Prema recima Bauka, umesto da Plenković transformiše HDZ, HDZ je transformisao Andreja.

„Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Zapamtite to. Kuća za sve nas, ne samo za vladajuću kastu. Ne samo za one koji bi upokoravali, eksploatisali, ućutkavali i progonili. Nas upokorit nećeš! Kad misliš da je gotovo, znaj da tek je počelo“, poručio je u svom obraćanju poslanicima Bauk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.