U trendu

Bazu koju su raketama gađali Iranci gradile firme iz Jugoslavije (foto)

Baza Ajn el Asad, koja je pre dva dana bila na meti iranskog raketnog napada, jedna je od pet baza koje su nikle osamdesetih godina u Iraku, a za njihovu izgradnju bile su zadužene građevinske firme iz SFRJ.

Foto: Commons.wikimedia.org/Highspeed (Printscreen)

Prvobitno nazvana Kadisija, po bici kod Kadisije, baza je uključena u projekat nazvan „Superbaza“, koji je pokrenut 1975. godine kao odgovor na arapsko-izraelske ratove 1967. i 1973. godine i pouke izvučene iz njih.

Kako piše RTS, et baza našlo su u projektu, koji je nosio građevinsku oznaku „Objekt 202“. Svaka od njih pokrivala je površinu od 40 kvadranih kilometara sa svim pratećim objektima, uključujući i objekte do 50 metara pod zemljom.

Svaka je imala desetine pista i puteva koji su iz vazduha odavali oblik trapeza, a zbog građevinskih firmi iz SFRJ, dobile su nadimak „Jugoi“.

Baza El Asad, koju je iranska vojska u sredu gađala, nosila je zvanično građevinsku oznaku „Objekt 202-B“, a izgrađena je između 1981. i 1987. godine.

Menadžer projekta bila je firma SDPR, dok je za projektni inženjering bio zadužen „Aeroinženjering“. Kompanije kojima je povereno izvođenje radova bile su „Granit“, „Vranica“, „I. L. Lavčević“ i „Unioninvest“.

Čitav projekat bio je vredan 280 miliona dolara. Uključivao je ojačane vojne strukture – vojni aerodrom, kasarne, skloništa za osoblje, hangare za bombardere i lovce.

Osim vojnih objekata, izgrađena je i sva potrebna infrastruktura i javne zgrade potrebne za život 5.000 pripadnika i njihovih porodica. To je podrazumevalo gradnju osnovnih i srednjih škola, biblioteka, džamija, bolnica, bioskopa, sportskih centara i bazena.

U vreme izgradnje smatrana je najboljim što se tada moglo napraviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.