U trendu

BBC: Eksplozije nedaleko od Kijeva; Borbe oko Černigova

KIJEV – U blizini Kijeva jutros su ponovo ođekivale eksplozije, javlja BBC, a agencija Rojters izveštava i o granatiranju severnog ukrajinskog grada Černigova.

Britanski javni servis BBC navodi da je dan u glavnom gradu Ukrajine počeo sirenama za uzbunu, nakon čega su se čule glasne eksplozije iz pravca predgrađa.

Vibracije su se, kako se dodaje, osetile i u centru Kijeva.

Dopisnik BBC-a koji se nalazi u Kijevu napisao je na Tviteru da se sa rubova grada čuju zvuci artiljerije.

On je napomenuo da nije jasno da li su eksplozije izazvale ruske ili ukrajinske snage, ili i jedne i druge.

Zamenik gradonačelnika Kijeva Nikola Povoroznik rekao je za nacionalnu televiziju da sama prestonica nije granatirana tokom noći.

„Noć je prošla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjave tokom sukoba oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja“, izjavio je Povoroznik.

Guverner Černigovske oblasti Vjačeslav Čaus je izjavio da ne jenjavaju ruski napadi.

„Da li verujemo u to (obećanje da će smanjiti vojne aktivnosti)? Naravno da ne“, napisao je Čaus na Telegramu.

„Smanjenje aktivnosti u Černigovskoj oblasti je demonstrirano tako što je neprijatelj izveo napade na (grad) Nižin, uključujući vazdušne udare, i tokom čitave noći je gađao (grad) Černigov“, dodaje Čaus.

Guverner oblasti Hmeljnicki u zapadnoj Ukrajini kaže da su ruske snage gađale industrijske objekte u tom području tokom tri napada izvedena tokom noći.

Rusija je juče, nakon pregovora sa Ukrajinom u Istanbulu, najavila da će drastično smanjiti opreacije u blizini Kijeva i Černigova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.