U trendu

BBC: Tramp 2019. ponudio Kim Džong Unu da se američkim predsedničkim avionom vrati u Pjongjang

Bivši predsednik SAD Donald Tramp predložio je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da se američkim predsedničkim avionom vrati u Pjongjang sa samita u Hanoju 2019. godine.

U dokumentarnom filmu Bi-Bi-Sija (BBC) „Trump Takes on the World“ navodi se da bi ponuda bivšeg američkog predsednika, da je Kim prihvatio, bila „iznendjenje i za najiskusnije diplomate“.

Kim je stigao u Hanoj posle višednevnog putovanja vozom kroz Kinu, a Tramp je tada rekao: „Mogu da vas vratim kući za dva sata ako želite“.

Da je severnokorejski lider prihvatio ponudu, njegovo prisustvo, a verovatno i dela njegove pratnje, u avionu američkog predsednika ali u vazdušnom prostoru Severne Koreje, pokrenulo bi mnoga bezbednosna pitanja.

Tramp i Kim su se dva puta sastali, a prvi put na istorijskom samitu u junu 2018. godine u Singapuru. Medjutim, pregovori o denuklearizaciji Severne Koreje nisu napredovali i čak su u zastoju od narednog neuspelog samita u februaru 2019. godine u Hanoju.

Severnokorejski državni mediji nisu se oglasili povodom stupanja na dužnost novog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.