U trendu

Beata Šidlo premijerka Poljske

Predsednik Poljske Andžej Duda je za mandatara za sastav nove vlade danas imenovao Beatu Šidlo, koja je predvodila konzervativnu evroskeptičnu stranku Pravo i Pravda (PiS) u pobedi na parlamentarnim izborima.

Duda i Šidlo su na na svečanosti povodom imenovanja nove vlade istakli da je ovo istorijski trenutak za desnicu ujedinjenu pod krilima PiS, pošto je Duda kao kandidat PiS-a i autsajder u maju izabran za predsednika Poljske, a zatim je ta partija s još dve manje stranke u oktobru osvojila apsolutnu većinu u oba doma parlamenta.

Novu vladu od 21 člana Duda će imenovati u ponedeljak, a očekuje se da će Šidlo tražiti poverenje poljskog parlamenta u sredu, 18. novembra.

I predsednik i premijerka zahvalili su posebno predsedniku PiS-a Jaroslavu Kačinjskom što im je ukazao poverenje i odustao od ličnih ambicija da uđe u izbornu trku za neku od te dve funkcije.

Šidlo (52), iz rudarske porodice, po obrazovanju etnograf, ušla je u politiku 2005. godine, kao i predsednik Duda. Oboje su bili manje prisutni u javnosti sve do prethodnih izbora, kada ih je u prvi plan izborne kampanje izbacio osnivač stranke, bivši premijer Jaroslav Kačinjski.

Poljski analitičari ocenjuju da nova vlada neće biti samostalna, nego da će njom iz senke vladati Kačinjski.

Bivši poljski predsednik Leh Valensa dao je Beati Šidlo svega tri meseca na čelu vladu, uveren da će je zatim zameniti Kačinjski, dok je prvi premijer iz redova PiS-a Kažimjež Marćinkjevič izjavio da očekuje da će Šidlo na čelu vlade biti devet meseci, isto koliko je on bio premijer dok Kačinjski nije preuzeo tu funkciju.

Šidlo je pre imenovanja saopštila sastav svoje vlade. Aplauze i opozicije je pobrala za ministre ekonomskih resora na koje je PiS postavila ugledne ekonomske stručnjake. Za novog šefa diplomatije imenovala je diplomatu od karijere i nekadašnjeg pregovarača Poljske sa SAD o američkom antiraketnom štitu Vitolda Vačikovskog.

Žestoke kontroverze, ne samo u Poljskoj, izazvao je izbor novog ministra odbrane Antonija Maćereviča, glavnog pobornika teorije zavere da je Rusija nemerno oborila avion poljskog predsednika Leha Kačinjskog 2010, kada je poginulo 96 ljudi, među kojima su bili i prva dama i članovi visoke državne i vojne delegacije.

U novoj vladi biće i ministar koordinator obaveštajnih službi Marijuš Kaminjski, koji je nepravnosnažno osudjen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.