U trendu

Bećirović: Kretanje BiH prema članstvu u NATO nema dileme

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović (SDP) oglasio se povodom imenovanja Borjane Krišto (HDZ) za predsedavajuću Saveta ministara BiH i poručio da u vezi kretanja država ka punopravnom čalnstvu NATO nema nikakve dileme.

U opširnom saopštenju iz Predsedništva BiH, Bećirović je, između ostalog, pojasnio i član 84 Zakona o odbrani i istakao:

„Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Savet ministara Bosne i Hercegovine, Predsedništvo Bosne i Hercegovine, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.“

Dakle, poručio je, u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme.

„Oni pojedinci ili političke stranke koje žele da to promene neka pokrenu proceduru izmena i dopuna navedenog zakona”, naveo je Bećirović u odgovoru na komentare hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić traži od Borjane Krišto, da objasni plan rada pre nego se Predsedništvo izjasni o statusu mandatara.

“Imam za mene par ključnih pitanja, šta se dešava sa NATO-om, pošto ga u tom papiru nema, da li to znači da mi dižemo ruke, kako će se Savet ministara postaviti po tom pitanju, šta znači u kontekstu priče, da li se povećava budžet OS BiH”, kazao je juče Željko Komšić.

Za izbor Krišto za predsedavajuću Saveta ministara BiH potrebna je saglasnost dva člana Predsedništva BiH.

Bećirović je, između ostalog, naveo da je imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara BiH nije nikakva novina u političkom životu BiH.

“Dakle, 2022. godine ne izmišljamo ‘toplu vodu’ u pogledu imenovanja predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Imenovanje će se obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Savetu ministara BiH i Poslovnikom Predsedništva BiH“, poručio je Bećirović.

Ukazao je da je predsednik SDA Bakir Izetbegović i pre Opštih izbora u oktobru javno rekao da mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH u ovoj godini pripada HDZ-u.

„To su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati”, naveo je Bećirović i poručio:

“Nikada neću povući nijedan potez koji će usporiti put države u NATO savez. Nasuprot tome, podržaću svaki potez i svaku meru koja će ubrzati put države Bosne i Hercegovine u NATO. Sporazum predsednika stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu nije mi nikakvo ograničenje ili prepreka”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.