U trendu

Bela kuća objavila planove nove administracije

Novi američki predsednik Donald Tramp ušao je u Belu kuću nakon polaganja zakletve i inauguracijske parade. Bela kuća objavila je planove nove administracije.

Novi američki predsednik SAD Donald Tramp želi da poveća američke odbrambene antiraketne kapacitete naspram balističkih pretnji iz Severne Koreje i Irana, nagoveštava se u novom dokumentu iz Bele kuće.

„Razvićemo savremen antiraktenti sistem da se štitimo od raketnih napada zemalja kao što su Iran i Severna Koreja“, navodi Bela kuća na novoj uvodnoj stranici na svom internet sajtu pod naslovom „Amerika pre svega“.

Takođe se obećava da će „ponovo biti izgrađena američka vojska“ i da će biti preokrenut trend smanjenja broja američkih vojnih aviona i borodova poslednjih decenija.

„Ne možemo dozvoliti drugim zemljama da nadmaše naše vojne kapacitete“, navodi se u dokumentu koji je objavila nova američka administracija.

Iako nemaju potpuni antiraketni štiti o kome je sanjao bivši republikanski predsednik Ronald Regan (1981-1989), SAD već imaju sistem koji može da presretne balističke interkontinentalne rakete, navodi agencija Frans pres.

SAD ima oko četrdeset raketa za presretanje postavljenih u bazama u Aljasci i Kaliforniji koje su već u teoriji sposobne da presretnu severnokorejske balističke rakete.

Po oceni Lorena Tomsona, američkog stručnjaka za naoružanje, predsednik Tramp verovatno želi da modernizuje tehnologiju tih sistema i da poveća broj raketa.

Bivši predsednik Barak Obama, koji je danas otišao s vlasti posle dva mandata, već je povećao broj ovih presretača kojih treba da bude 44 do kraja godine.

SAD strahuju da Severna Koreja ne proizvede interkontinentalne rakete sa nuklearnim bojevim glavama koje mogu da pogode njenu teritoriju. Severnokorejske vlasti su ostvarile znatan napredak na tom planu od dolaska na vlast Kim Džong Una 2011. godine, i Pjongjang priprema probe novih raketa.

S druge strane, Iran je snažno razvijao poslednjih godina svoj program balističkih raketa i sproveo više raketnih proba, uključujući i raketa dometa od 2.000 kilometara.

Prema dokumentu na vebsajtu Bele kuće, predsednik Tramp takođe želi da razvije američke kapacitete u oblasti sajber ratovanja.

„Biće nam prioritet da razvijemo defanzivne i ofanzivne kapacitete u okviru Sajber komande“, američke komande koja okuplja sajber stručnjake u Pentagonu, navodi se u dokumentu.

Nasuprot ekstremističke organizacije Islamska država i drugih radikalnih islamističkih terorističkih grupa, Tramp obećava da će voditi „agresivne operacije sa koalicijom“ i da će se angažovati u „sajber ratu“ protiv džihadista, da bi se suprotstavio njihvoj regrutaciji i njihovoj propagandi.

Trumpova administracija je nakon inauguracije osudila „anti-policijsku atmosferu“ u SAD i u saopštenju je pozvala na veći broj snaga bezbednosti i delotvorniju policiju.

„Opasna anti-policijska atmosfera u Americi je pogrešna. Trampova administracija će joj stati na kraj“, objavljeno je na službenoj stranici Bele kuće nakon preuzimanja dužnosti novog predsednika.

Dodaje se kako je Tramp i dalje predan izgradnji zida na granici s Meksikom kako bi se zaustavila imigracija.

Američki Kongres potvrdio je izbor penzionisanog generala Džejmsa Matisa za ministra odbrane, prenosi Rojters.

Za izbor Matisa glasalo je 70 kongresmena.

To je ujedno i prvi član kabineta predsednika Donalda Trampa, koga je potvrdio Kongres.

Američki Kongres večeras je velikom većinom glasova odlučio da je novi sekretar za unutrašnju bezbednost u kabinetu predsednika Donalda Trampa, penzionisani general Džon Keli, prenosi Rojters.

Za njega je glasalo 88 kongresmena, 11 je bilo protiv, a jedan kongresmen je bio uzdržan.

Kako se navodi to je drugi član kabineta predsednika Donalda Trampa, koga je potvrdio Kongres.

(Beta, Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar