najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Belgija: Imigranti potpisuju obavezu o integrisanju

Belgijska vlada veoma je pooštrila uslove za doseljavanje imigranata koji će odsad morati, pored ostalog, da potpišu obavezu da će se uklopiti u belgijsko društvo i poštovati zakone, običaje i kulturu.

Do usvajanja ovakve mere dolazi u trenutku kad je belgijsko društvo potreseno krvavim atentatima islamskih terorista u Briselu i kad je jasnije izbilo na videlo da u belgijskoj prestonici i drugim gradovima postoje delovi u kojima živi u sebe i svoje običaje potpuno zatvoreno muslimansko stanovništvo, čiji su mnogi pripadnici pravom zaverom ćutanja omogućili skrivanje i kretanje terorista.

Tekst uredbe belgijske vlade zahteva od svih stranaca, osim gradjana Evropske unije i studenata, koji žele da u Belgiji borave duže od tri meseca, da se pismeno obavežu, kažu da su voljni da prihvate, ugrade se u belgijsko društvo, civilizaciju i demokratske slobode.

Nove odredbe će obuhvatiti više od 80 odsto pridošlica i posebno one koji žele da u Belgiju naknadno dovedu porodice, a svi doseljenici će morati da pohađaju i tečajeve holandskog ili francuskog jezika, kulture i integracije, kao i kvalifikacija za posao, dok će bitnu ulogu imati i to da li su bili osuđivani.

To će isto biti „ponudjeno“ onima koji zatraže politički azil u Belgiji, ali sam postupak odobravanja azila ne predvidja da te osobe budu odbijene ako ga ne potpišu, jer se može dogoditi da azilanti posle nekog vremena treba da se vrate u zemlju iz koje su zbog rata ili progona došli.

Nova uredba će se odnositi i na sve koji žele da obnove vizu za duži boravak u Belgiji, tako da ako vlasti procene da neko uopšte ne nastoji da se uklopi u belgijsko društvo, viza će mu biti uskraćena.

Belgijski državni sekretar za imigracije Teo Franken je izjavio da takva obaveza kandidatima za doseljavanje „neće biti samo parče papira…već će omogućiti da se godinama procenjuje koliko su to oni ispoštovali“.

„To je jasno i pošteno“, podvukao je Franken, „jer ako oni žele da žive u našoj zemlji, moraju prihvatiti da naši ljudi imaju odredjena prava, odgovornosti, slobode i vrednosti“.

„Da bi se zajedno živelo u miru i bezbednosti, nužno je da se to uvažava i da se želi da se poštuje“, stavio je do znanja belgijski državni sekretar.

Jedna od stavki pismene obaveze za doseljenike glasi: „Razumem i prihvatam da je u ovoj zemlji nasilje prema drugoj osobi, supruzi i deci kažnjivo po zakonu“, a takodje se zahteva poštovanje temeljnih demokratskih načela, kao što su sloboda veroispovesti, izražavanja, ravnopravnost muškaraca i žena, zabrana prisilnih brakova, itd.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike