U trendu

Belgija povlači ambasadora iz Južne Koreje

SEUL – Belgija je odlučila danas da povuče svog ambasadora u Južnoj Koreji, nakon što je supruga ambasadora optužena da je napala dvoje zaposlenih u radnju u Seulu, saopštila je ta ambasada.

Ministarka spoljnih poslova Belgije, Sofi Vilmes odlučila je da je u najboljem interesu bilateralnih odnosa da se na leto prekine mandat ambasodara Pitera Lekuje, koji je već tri godine ambasador u Seulu, prenosi AP.

Kako se navodi u izvestaju belgijske ambasade on je posvećeno služio svojoj zemlji, ali mu trenutna situacija ne dozvoljava da i dalje obavlja svoj posao na spokojan način i dodaje se da su se belgijske vlasti odrekle diplomatskog imuniteta supruge ambasadora Sjang Sjuću kako bi mogla da bude u istražnom postupku južnokorejske policije.

Međutim, južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da se Sjang pozvala na diplomatski imunitet, pa se zbog toga odustalo od tužbe.

Lekuje se ranije ovog meseca izvinio u ime svoje supruge, rekavši u video snimku na Instagramu da je možda imala razloga da se ljuti na način kako su se prema njoj odnosili zaposleni u toj radnji, ali da je fizičko nasilje neprihvatljivo.

Prema južnokorejskim medijima, do incidenta je došlo kada je jedna od zaposlenih pitala ambasadorovu suprugu o jakni koju je imala na sebi, misleći da ju je možda ukrala.

Na video snimku bezbednosnih kamera vidi se kako Sjang gura jednu radnicu pre nego što ju je ošamarila, dok drugu udarila po glavi.

Incident je izazvao bes javnosti, što je navelo hiljade ljudi da potpišu peticiju u kojoj se poziva na proterivanje ambasadorove supruge iz zemlje.

Prema Bečkoj konvenciji, čiji je potpisnik Južna Koreja, diplomate i njihove porodice imaju pravo na imunitet od krivičnog gonjenja, ali se toga mogu odreći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.