U trendu

Beloruske vlasti uhapsile desetine uoči sutrašnjeg protesta

Beloruske vlasti su danas pojačale represiju nad pristalicama opozicije i uhapsile desetine ljudi, uoči najavljenih novih demonstracija protiv autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Prema navodima nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Vesna, policija je danas uhapsila najmanje 42 osobe u deset beloruskih gradova.

Policija je ove nedelje uhapsila i lidera opozicione Ujedinjene gradjanske stranke Mikalaja Kazlua i predsednicu Unije Poljaka Belorusije Andjeliku Boris.

Opozicija je najavila demonstracije za sutra, radi obeležavanje Dana slobode, godišnjice proglašenja nezavisnosti Belorusije 1918. godine.

Masovni antivladini protesti počeli su širom Belorusije posle predsedničkih izbora 9. avgusta, zbog zvaničnih rezultata glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti su trajali do decembra, odnosno do dolaska izrazito hladnog vremena.

Opozicionarka Svetlana Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, pozvala je Beloruse da od sutra pokrenu novi talas demonstracija protiv Lukašenka.

Vlasti su zabranile sva okupljanja.

Belorusko ministarstvo pravde danas je objavilo da je oduzelo licencu za rad advokatu Siarheju Zikratskom koji je branio opozicione aktiviste i nezavisne novinare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.