U trendu

Beloruskom političkom aktivisti 25 godina zatvora

MINSK – Beloruski sud izrekao je danas kaznu od 25 godina zatvora političkom aktivisti Nikolaju Autuhoviču po optužbama za planiranje terorističkog napada, veleizdaju i zaveru za preuzimanje vlasti, prenosi AP.

Zajedno sa Auhovičem, na kazne zatvora u rasponu od dve do 20 godina osuđeno je 11 aktivista, navodi američka agencija.

Tužilaštvo je optuženima tokom procesa stavilo na teret da su 2020. godine zapalili jedan automobil koji je pripadao beloruskom policajcu i digli u vazduh vozilo u vlasništvu drugog policajca.

Autuhovič je više puta štrajkovao glađu u znak protesta zbog hapšenja, dodaje Asošiejted pres.

Beloruska aktivistkinja Svjatlana Cihanovskaja, koja je na izborima 2020. godine bila glavni opozicioni protivkandidat predsednika te zemlje Aleksandra Lukašenka, ističe da je Autuhovič dobio najdužu kaznu koja je ikada izrečena jednom političkom zatvoreniku u Belorusiji.

„Naravno, svi politički zatvorenici će biti slobodni kada diktatora ne bude i neće proći 25 godina!“, napisala je Cihanovskaja na Tviteru.

Centar za ljudska prava Viasna saopštio je da Belorusija ima 1.340 političkih zatvorenika, prenosi američka agencija.

Beloruska vlast je uhapsila veliki broj političkih aktivista, kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti, dodaje AP.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su sve do zime 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.