U trendu

Benet obustavio posredovanje izmedju Ukrajine i Rusije zbog napada u Izraelu

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) obustavio je učešće u posredovanju izmedju Ukrajine i Rusije zbog najnovijeg talasa terorističkih napada u svojoj zemlji, javljaju danas izraelski mediji pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Izraelske snage bezbednosti su u medjuvremenu ušle u selo Jabad kraj Dženina na Zapadnoj obali, u kome je živeo 26-godišnji Palestinac koji je sinoć na motociklu iz automatske puške ubio pet ljudi u Bnei Braku kraj Tel Aviva.

Bio je to treći napad u Izraelu u proteklih nedelju dana. Prva dva na jugu Izraela u Berševi i Haderi na severu, u kojima je ubijeno šestoro ljudi, su izveli arapski gradjani Izraela.

Svi napadači su ubijeni posle napada.

Kako se navodi napadač sa Zapadne obale je nelegalno stanovao i radio u Izraelu i ranije je bio u izraelskom zatvoru.Njegov brat i tri rodjaka koji žive u Jabadu su odvedeni na ispitivanja i konfiskovani su neki porodični dokumenti radi istrage.

Odgovornost za prva dva napada preuzela je džihadistička organizacija Islamska država koja retko preuzima odgovornost za napade u toj zemlji.

Izraelske bezbednosne snage nisu za sada utvrdile povezanost izmedju tri napada.

Sumnja se medjutim da je Palestinac Dia Hamaršeh (Diaa Hamarsheh) sa Zapadne obale imao saučesnike.

Bezbednosne snage su sada usredsredjene na nastojanja da spreče nove potencijalne napade danas kada Palestinci obeležavaju Dan zemlje.

Vlada Izraela je 30. marta 1976. godine oduzela zemlju u području Galileje čiji su vlasnici bili Arapi i toga dana je ubijeno šest arapskih gradjana.

Obeležavanje Dana zemlje svake godine izaziva napetost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar