U trendu

Berlin obustavio slanje izbeglica u Mađarsku zbog zatvaranja

Nemačka je saopštila da je obustavila transfer tražilaca azila u Mađarsku prema propisima EU, sve dok Budimpešta ne pruži garancije da migranti neće biti sistematski zatvarani na teritoriji Mađarske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke izdalo je direktivu Kancelariji za migracije da „u slučajevima transfera migranata u Mađarsku prema Dablinskim propisima, mora biti zatražena garancija da će osoba koja je tamo prebačena biti smeštena u skladu sa standardima EU“, prenosi AFP.

„Bez takvih garancija mađarskih vlasti, transfer ne bi trebalo da se izvrši“, navodi se u direktivi Ministarstva, čime su potvrđeni navodi koje je objavila nemačka regionalna medijska grupa Funke.

U skladu s takozvanim Dablinskim propisima, tražioci azila se šalju natrag u prvu evropsku zemlju u kojoj su se registrovali, ali su UN i grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale zemlje članice EU da obustave vraćanje migranata u Mađarsku nakon što je Budimpešta u martu donela zakon o zatvaranju svih tražilaca azila u kampove, podseća francuska agencija.

Novi mađarski propisi, koji su 28. marta stupili na snagu, predviđaju zadržavanje svih tražilaca azila u kontejnerskim kampovima na južnoj granici sa Srbijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar