U trendu

Berlin očekuje poštovanje Sporazuma iz Prespe od Micotakisa

BERLIN – Nemačka očekuje nova grčka vlada da ima konstruktivnu ulogu u procesu normalizacije odnosa sa Severnom Makedonijom, prenosi portal a1on.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert juče je istakao da rešenje dugogodišnjeg spora oko imena od strane vlasti u Skoplju i Atini je istorijsko dostignuće koje treba da se poštuje.

„Kancelarka Angela Merkel to je objašnjavala više puta. Ovo je dostignuče koje je omogučilo normalizaciju odnosima između Severne Makedonije i Grčke, te se mi iskreno nadamo da će nova grčka vlada konstruktivno učestvovati u ovom pozitivnom procesu“, rekao je Zajbert.

Zahtev za poštovanje Prespanskog sporazuma uputili su i nemački Zeleni. Portarol Zelenih i poslanik u nemačkom Bundestagu Manuel Saracin je izjavio da očekuje da će vlada Micotakisa nastaviti da podržava Severnu Makedoniju i da ne rizikuje budućnost te zemlje.

„Spor između obe zemlje je rešen i mora tako da ostane. Zato, svi evropski vladi na jeseni treba da odobre početak pregovora za učlanjenje Severne Makedonije u EU. Sve ostalo će biti neodgovorno i nedostojanstveno za EU i njenih članica“, istakao je Saracin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.