U trendu

Bezbednosa operacija u Keniji zbog dolaska Baraka Obame

U Keniji je u toku opsežna bezbednosna operacija radi zaštite predsednika SAD Baraka Obame koji dolazi u posetu toj afričkoj zemlji, često na udaru ekstremističke organizacije Al Šabab, čije je sedište u susednoj Somaliji.

Obama u Keniju dolazi večeras, a uoči toga je veoma veliki broj patrola snaga bezbednosti raspoređen po ulicama glavnog grada Najrobija.

Nekoliko američkih vojnih aviona uočeno je na nebu iznad grada.

Prošle sedmice je bilo značajnih napada kenijske vojske na položaje islamskih ekstremista u Somaliji.

Glavne saobraćajnice u Najrobiju biće privremeno zatvorene, što će biti slučaj i sa međunarodnim aerodromom kod tog grada – u vreme večerašnjeg Obaminog sletanja i Obaminog poletanja za Etiopiju u nedelju.

Operater mobilne telefonije Safarikom upozorio je korisnike na moguće prekide usluge dok je Obama u Najrobiju.

Američki predsednik treba da se sastane sa kenijskim privrednicima i predsednikokm države Uhurom Kenijatom.

„Prepoznajemo činjenicu da je (Obama) najzaštićenija osoba na svetu, i da će (stoga) njegov bezbednosni tim preduzeti mere koje mogu uključivati privremeni prekid mobilnih signala u blizini mesta na kojima predsednik (SAD) bude boravio“, saopštio je Safarikom.

Al Šabab je povezan sa Al Kaidom, i poduzeo je više krupnih napada na Keniju. Najveći su bili onaj iz 2013. godine na šoping centar u Najrobiju i ovogodišnji napad na grad Garisa u kojem je poginulo gotovo 150 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.