U trendu

‘Biće to najgori rat u ljudskoj istoriji, poginuće milioni…’

Poslednjih dana teško je držati korak sa svime što se događa oko Severne Koreje. Tenzije su strašno eskalirale poslednjih meseci, a sve je došlo do toga da je Kim Džong-Un testirao hidrogensku bombu 17 puta jaču od one u Hirošimi,pa je, sa ciljem zastrašivanja, u dva navrata ispalio balističke projektile koji su preleteli Japan. Više puta je otvoreno pretio SAD-u i njegovim saveznicima, a zauzvrat, Veće UN-a je Severnoj Koreji opet odredilo nove sankcije.

Mnogo je neodgovorenih pitanja, a mnogi strahuju da bi zbog Kima i njegove politike mogao da započne Treći svetski rat. Upravo kako bi pokušao malo da rasvetli celu situaciju, CNN je na svom Fejsbuku pitao korisnike šta bi hteli da znaju o Severnoj Koreji i primili su na stotine pitanja. Izabrali su sedam koja najbolje predstavljaju interes većine, pa su seli sa Faridom Zakariom, CNN-ovim stručnjakom za spoljne poslove.

Ovo su pitanja i njegovi odgovori:

1. Smatrate li da će Severna Koreja zaista napasti SAD?

Ovo je najvažnije pitanje, koja je namera Severne Koreje? Moje mišljenje je da pokušavaju da pokažu kako su ozbiljna nuklearna sila koja nema samo par bombi u podrumu, već prave bombe i rakete spremne za napad. Mislim da se radi samo o zastrašivanju i poruci: ‘Nemojte se igrati sa nama!’ Smatram da žele da poruče kako doći do promene režima, što SAD žele da učine već dugo vremena. Moramo reći kako je Kim Džong Un mnogo agresivniji i provokativniji od svojih prethodnika, posebno u odnosu sa Kinom, a to ostavlja ljude pomalo zbunjene. Zašto toliko provocira jedinog pravog saveznika kog ima na celom svetu?

2. Ako padne režim Severne Koreje, hoće li Južna Koreja biti za ujedinjavanje poluostrva?

Južna Koreja je dugo verovala da želi ujedinjenje poluostrva, baš kao i stanovnici Severne Koreje. Međutim, smatram da se sada predomišljaju jer bi ih integracija Severne Koreje puno koštala. Ako je uporedite sa Istočnom Nemačkom, mnogo je siromašnija i veća od nje. Zapadnoj Nemačkoj, jednoj od najbogatijih država sveta, trebalo je dve decenije za integraciju Istočne Nemačke i još uvek nije integrisana u celosti. Dakle, integracija Severne Koreje bi Južno enormno puno koštala i sada se predomišljaju.

3. Koje su nam opcije za rešavanje problema sa Severnom Korejom?

Ovo je zaista teško pitanje bez jednostavnog odgovora. Međutim, samo jedna vlada ima ozbiljan uticaj na Severnu Koreju, a to je kineska. Iako je Kina manje podupire, pregovori u nekom trenutku bi bili vrlo korisni. Smatram da bez Kineza ne možemo ništa učiniti. Jedno je sigurno – ako se Kina usprotivi američkoj politici, nema ozbiljne nade za rešavanje problema.

4. Koje bi bile najveće posledice destabilizacije režima?

Kada bi SAD napao Severnu Koreju, ona bi odgovorila, ali verovatno ne nuklearnim oružjem. Severna Koreja ima na hiljade raketa uperenih prema Seulu, gde živi možda i više od 15 miliona ljudi. Severna Koreja bi napala Južnu, koja bi tada morala da odgovori, a to bi dovelo do jedne od najvećih bitki u istoriji čovečanstva. Prema prognozama koje sam video, u ovakvoj bitci poginulo bi ili bilo ranjeno više od miliona ljudi. Bitka bi mogla da eskalira jer Severna Koreja ima nuklearno oružje, a Južna Koreja može da zatraži korišćenje nuklearnog oružja svog saveznika SAD-a, a onda se treba pripremiti na sve. Kako god okrenuli, reč je o jako ružnom scenariju.

5. Smatrate li da Kim Džong-Un veruje u svoju propagandu?

Jednom rečju, ne. Mislim da je on čovek koji je pohađao školu u Švajcarskoj i zna šta se događa u svetu. Smatram da je ovo nemilosrdan, brutalan i korumpiran režim koji samo pokušava da ostane na vlasti. Stanovnici Severne Koreje u ovom trenutku zapravo ne znaju koja je njihova stvarna ideologija. To je čudna kombinacija komunizma i obožavanja porodice Kim.

6. Navodno je narod Severne Koreje na ivici gladovanja. Koliko još mogu da izdrže? Jesu li dovoljno obrazovani i informisani o svetu?

To se ne zna. Poznato je samo da žive na preživljavanju i da jedna od najsiromašnijih zemalja sveta. Smatram da prosečni stanovnik Sjeverne Koreje ne zna puno o svetu van države. Informacije su vrlo strogo kontrolisane. Ne znam jesu li sve priče istinite, ali donedavno je bio zločin isključiti radio u svojoj kući. Ceo dan su morali da slušaju propagandu.

7. Kolika je verovatnost da Severna Koreja počne da prodaje nuklearno oružje i tehnologiju drugima? Je li to pretnja koju bi mogli da iskoriste u pregovorima?

To su radili u prošlosti. Znamo da je Severna Koreja kupovala nuklearnu tehnologiju za koju se smatra da je između ostalog došla iz Pakistana. Svakako je moguće da sada počnu da je prodaju. Opasnost leži u pojedincu. Jer ljudsko biće uvek biti ljudsko biće.Ne znam da li pakistanska vlada namerava da prodaje svoje tajne, ali znamo da je bilo određenih pakistanskih naučnika i nekih vojnika koji su individualno profitirali i prodali nuklearne tajne.  Međutim, do sada se nisam susreo sa dokazima da Severna Koreja na bilo koji način učestvuje na crnom tržištu nuklearnog oružja i tehnologije.

2 komentara
  1. goran manic

    Hteo sam da komentarišem CNN-ovog komentatora ali je to toliko SRANJA da ne bi stalo ni u Augijeve štale niti bi Herakle to mogao da počisti. Jedno moram da mu piznam: kapacitet da u par reči saopšti toliko laži i idiotizama. CNN je opasniji od nuklearki!

  2. Joj

    Nuklearne bombe ne postoje, ta prica je samo cover-up za vestacki izazvano HAARPovanje, kojim zaista mogu da se pobiju milioni sirom sveta, a da se to prikaze na drugaciji nacin.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike