U trendu

BIH: Konstituisan Dom naroda

SARAJEVO – U Sarajevu su danas na konstitutivnoj sednici novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine položili zakletvu čime je konstituisan novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH i kompletirana zakonodavna vlast u entitetu FBiH.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović uručio je uverenja za 55 od 58 delegata, jer još uvek nije u potpunosti kompletiran Klub delegata iz reda srpskog naroda, prenosi Klix.ba.

Novoizabrani delegati su u skladu sa dnevnim redom položili svečanu zakletvu kojom su se obavezali na poštovanje Ustava BiH, Ustava FBiH i važećih zakona.

Na sednici su izabrana i privremena radna tela, odnosno Privremena mandatno-imunitetska komisija, Komisija za izbor i imenovanja, Zakonodavno-pravna komisija, Administrativna komisija i Privremeni odbor za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta FBiH.

Konstituisanjem novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH kompletirana je zakonodavna vlast u entitetu Federacija BiH, ali time još nije zaokružen proces konstituisanja vlasti na nivou BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.