U trendu

Biskupi: Sramota, nismo učinili sve da zaustavimo zlostavljanj

VARŠAVA – Poljski biskupi prihvataju da nisu učinili dovoljno da spreče zlostavljanje maloletnika i poručili da ne postoje reči kojima bi mogli da opišu sramotu koju osećaju zbog seksualnih skandala u koje su uključeni sveštenici.

„Ne postoje reči da izrazimo našu sramotu zbog seksualnih skandala u koje su uključeni sveštanici. Priznajemo da, kao crkveni pastiri, nismo učinili sve što smo mogli da sprečimo nanošenje štete“, navodi se u saopštenju Konferencije poljskih biskupa koje će u nedelju biti pročitano u svim crkvama, prenosi AP.

Priznanje je usledilo u vreme kada se Poljska bori sa problemom zlostavljanja u crkvi nakon što je objavljen dokumentarac „Tell No One“, u kojem su prikazana svedočenja žrtvi i sveštenika, koji priznaju da su pogrešno postupali, kao i dokazi da je crkva selila zlostavljače od jedne do druge parohije i dopuštala im da imaju kontakte sa decom.

„Film, koji uzima u obzir perspektivu žrtava, učinio nas je svesnim veličine njihove patnje“, navodi se u saopštenju biskupa.

Nadbiskup Vojćeh Polak rekao je novinarima u Varšavi da su biskupi započeli rad na „sistematskom odgovoru“ na problem zlostavljanja, koje čine pojedini sveštenici.

On je pohvalio dokumentarac zbog toga što je, kako je rekao, podstakao na nove akcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.