U trendu

Bitka između velikih sila donosi neprijateljsku budućnost

MINHEN – Novo doba konkurencije između vodećih globalnih sila kao što su Kina, Sjedinjene Američke Države i Rusija, donosi svetu nepredvidivu i sve više neprijateljsku budućnost, poručili su danas domaćini dvodnevne Minhenske bezbednosne konferencije, koja počinje u četvrtak.

„S obzirom na preovlađujuće strateške perspektive u Vašingtonu, Pekingu i Moskvi, očekivana nova era konkurencije između velikih sila se izgleda pretvara u samoispunjavajuće proročanstvo“, ocenjuje se u izveštaju domaćina konferencije, pod naslovom „Velika zagonetka: ko će sastaviti komadiće?“.

Taj izveštaj ima za cilj da utvrdi dnevni red za svetske lidere koji će se okupiti na godišnjoj bezbednosnoj konferenciji.

„Ako se svi pripreme za neprijateljski svet, njegov dolazak je skoro predodređen. Periodu posle Hladnog rata i generalno optimizmu povezanom s njim, došao je kraj. Nejasno je međutim kakav će novi poredak nastati i da li će tranzicioni period biti miran“, ocenjuje se u izveštaju.

Predsedavajući konferencije Volfgang Išinger, bivši ambsador Nemačke u Vašingtonu, pozvao je zakonodavce širom sveta da učine više na očuvanju liberalnog međunarodnog poretka.

Išinger je ocenio da bi nuklearni arsenal Francuske trebalo da posluži zaštiti celokupne EU, a ne samo Francuske, što bi značilo da zemlje EU moraju da podele troškove održavanja francuskog nuklearnog oružja, rekao je on.

Potpredsednik SAD Majk Pens trebalo bi da prisustvuje Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja se održava nakon što je zvanični Vašington ranije ovog meseca saopštio da obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), postignut 1987. godine s tadašnjim Sovjetskim Savezom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.