U trendu

Bivši agent CIA traži oslobađenje osumnjičenog teroriste

VAŠINGTON – Bivši agent CIA koji je postao uzbunjivač pozvao je američke vlasti da oslobode osumnjičenog teroristu koga je lično lišio slobode pre skoro 20 godina.

Uzbunjivač Džon Kirijaku izjavio je za BBC da su mučenje i dvodecenijski zatvor osumnjičenog pripadnika Al-Kaide, Palestinca Abu Zubajdaha „više nego adekvatna kazna“.

Poziv za oslobađanje Zubajdaha iz američkog pritvora usledio je nakon što je Vrhovni sud danas saslušao argumente o kapacitetima američke vlade da drži u tajnosti potencijalne dokaze o mučenjima, a slučaj Zubajdaha našao se kao primer u tom procesu.

Nakon što je 2002. godine zarobljen u Pakistanu, Palestinac je tvrdio da je bio davljen, prebijan, lišavan sna, izolovan i držan impobilisan u bolnim „stresnim položajima“ tokom ispitivanja na tajnoj „crnoj lokaciji“ CIA u Poljskoj pre nego što je prebačen u zatvor u zalivu Gvantanamo gde je bez optužnice držan od 2006. godine.

Crne lokacije su mreža objekata širom sveta koje CIA akon napada 11. septembra 2001. godine koristi za pritvaranje i ispitivanje osumnjičenih za terorizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.