U trendu

Bivši izraelski ambasadori, mirovni aktivisti i akademici protiv priznanja Jerusalima

Dvadeset pet bivših izraelskih ambasadora, akademika i mirovnih aktivista izrazilo je protivljenje očekivanom priznanju SAD Jerusalima kao glavnog gradaIzraela.

Oni su napisali pismo izaslaniku SAD za Bliski istok Džejsonu Grinblatu.

Potpisnici su bivše izraelske diplomate poput Alona Liela, nekada otpravnika poslova ambasade Izraela u Ankari, Ilana Baruha i Elija Barnavija.

„Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih izveštaja da predsednik (Donald) Tramp ozbiljno razmatra da  jednostrano prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela“, napisali su aktivisti, prenose danas izraelski mediji.

Oni su podsetili da „status grada Jerusalima, u kome su sveta mesta tri monoteističke vere, leži u korenu izraelsko-palestinskog sukoba i mora se odlučiti u kontekstu rešavanja tog sukoba“.

Danas je medjutim jedan neimenovani izraelski zvaničnik odgovorio na pretnje Turske da će prekinuti veze s Izraelom ako SAD priznaju Jerusalim kao izraelski glavni grad, rekavši da je „Jerusalim bio jevrejski glavni grad 3.000 godina i glavni grad Izraela 70 godina, prihvatao ga kao takvog ili ne ( turski predsedik Tajip Redžep) Erdogan“.

Izraelski zvaničnici su nastojali zapravo da umanje pretnje Erdogana.

Ministar obrazovaja Naftali Benet je ocenio da je „na kraju krajeva bolje imati ujedinjeni Jeruslim nego uživati Erdoganove simpatije“, preneo je AP.

Redžeo Tajip Erdogan je rekao u obraćanju turskom parlamentu da bi takva odluka predstavljala „crvenu liniju“ za muslimane.

On je kazao da će Turska, kao predsedavajuća, ubediti Organizaciju islamske saradnje da se usprotivi priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.
Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da u tom delu Jerusalima proglase glavni grad nezavisne Palestine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar