U trendu

Bivši predsednik Brazila na saslušanju zbog korupcije

 Bivši predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva priveden je danas na saslušanje u okviru istrage o navodnoj korupciju u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.

Policija je najpre pretresla kuću bivšeg predsednika u okolini Sao Paula, kao i njegovu neprofitabilnu organizaciju Instutut Lula.

Silva je rano jutros odveden na saslušanje, gde je odgovarao na pitanja tužilaca puna četiri sata, nakon čega je oslobodjen.

„Niko u ovoj zemlji nije izuzet od istrage, svako u Brazilu može biti pozvan na saslušanje, ako postoje indicije da je počinio krivično delo“, izjavio je tužilac Karlos Fernando dos Santos.

Dugotrajna istraga pod nazivom „Operacija perionica“ obuhvata optužbe za korupciju i pranje novca u brazilskom naftnom gigantu Petrobrasu.

Tužioci istražuju okolnosti pod kojim su donacije u vrednosti od 8,12 miliona dolara isplaćene njegovom neprofitabilnom institutu. Najveći donatori bile su gradjevinske firme koje su imale ključnu ulogu u Petrobrasovoj korupcionaškoj šemi.

U okviru istrage protiv bivšeg predsednika ispituje se da li su gradjevinski radovi u Silvinoj porodičnoj kući i apartmanima radjeni u zamenu za političke usluge.

Načelnik federalne policije Igor Romarijo de Paula rekao je da je Silva bio miran na saslušanju i da je odgovarao na sva pitanja tužilaca.

Bivši predsednik Brazila negirao je sve optužbe za primanje mita i korupciju.

Kao lider Radničke partije Lula je u dva mandata biran za predsednika Brazila, a na toj funkciji nasledila ga je funcionerka njegove partije Dilma Rusef.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.