U trendu

Bivšii Makronov telohranitelj pred istražnom komisijom

PARIZ – Bivši telohranitelj francuskog predsenika Emanuela Makrona Aleksandar Benala koji je optužen za prebijanje demonstranta, pojavio se danas pred istražnom komisijom Senata čije članove je uvredio nazvavši ih „malim ljudima“ koje ne poštuje.

Komitet ispituje ministre, generale i druge visoke zvaničnike u okviru istrage o radu bezbednosne službe predsednika, prenosi AP.

Senatska komisija ima za cilj i da otkrije eventualne propuste u radu službe visokih pomoćnika, kao i bezbednosne detalje zaštite predsednika, navodi američka agencija.

Protiv Benale (27) je pokrenuta istraga ubrzo nakon što ga je pariski „Mond“ 18. jula identifikovao kao čoveka sa video-snimka objavljenog na internetu, a na kojem se vidi kako on tuče demonstranta tokom prvomajskog protestnog marša.

To je izazvalo oštre kritike javnosti, nakon čega je Benala otpušten.

Nasilje koje je prikazano na video-snimku pokrenulo je pitanja o ulozi Benale u Jelisejskoj palati i takođe izazvalo kritike na račun francuskog predsednika Makrona da vodi zemlju kao privatan biznis sa malom grupom podređenih lica, prenela je američka agencija.

Šok je prerastao u bes kada je javnost saznala da su vladini zvaničnici znali za događaj dan nakon što se desio, a da je Benala bio samo suspendovan na dve nedelje umesto da bude odmah otpušten i prijavljen sudskim vlastima.

Kazna je ocenjena kao neadekvatna i pokrenula je pitanja da li je došlo do zataškavanja i da li Francuska ima paralelni policijski sistem.

Benala je, inače, bio Makronov telohranitelj za vreme predsedničke kampanje, ali nije imao jasno zvanje kada mu je dodeljen novi posao organizovanja javnih izlazaka predsednika, a često je bio i u njegovoj pratnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.