U trendu

Blajburg: Poštovaoci ustaša, antifašisti, jugoslovenska zastava

BLAJBURG – U Blajburgu, u Austriji, danas se održava 74. po redu odavanje pošte pripadnicima ustaških formacija ubijenim na području tog mesta blizu slovenačke granice neposredno po okončanju Drugog svetskog rata.

Hrvatski „Večernji list“ navodi da je na centralnoj komemoraciji, koju organizuje takozvani Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor, počelo okupljanje. Navodi se da „stižu brojni autobusi“ i da su „na terenu i brojni policajci koji prate celu situaciju“.

Istovremeno je počeo i protest antifašista u Blajburgu.

Navodi se da se učesnici demonstracija protiv komemoracije kreću u pratnji austrijske policije, koja je rasporedila oko 450 pripadnika na skupu. Na početku kolone nalazi se traktor na kojem je postavljena zastava bivše Jugoslavije.

Policijsko vozilo zvučnom porukom obavestilo je demonstrante da su pod videonadzorom. Predstavnici „Radničke fronte“ poručili su na protestu da su „došli da pokažu da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu“.

Hrvatski index.hr navodi da „na Blajburgu danas neće biti nikoga od troje vodećih ljudi u zemlji“, pošto je „(predsednica Hrvatske) Kolinda (Grabar-Kitarović) po svom običaju Blajburg obišla još pre nekoliko dana, prekjuče se tamo pred spomenikom poginulim ustašama poklonio (predsedavajući Sabora Gordan) Jandroković, a (premijer Andrej) Plenković će na Blajburg poslati izaslanika“.

Navodi se da će u ime hrvatske vlade na komemoraciji danas biti samo ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved.

Hina podseća da je početkom marta austrijska Biskupija u Klangenfurtu odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise u Blajburgu, obrazlažući da se ona politički instrumentalizuje i da je postala deo „političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“.

Nakon što su predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, odobreno da se komemoracija u Blajburgu vodi kao javno okupljanje.

Hrvatska agencija navodi da je „Počasni blajburški vod organizovao i ove godine besplatan prevoz iz Zagreba, ali je pozvao sve da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na to, kao i bilo kakvih uzvika ili obeležja koja su protivzakonita po hrvatskim, ali i austrijskim zakonima“.

Podseća se da su proteklog vikenda antifašistička udruženja iz Hrvatske, Slovenija, Austrije i Italije održale skup na mesnom trgu u Blajburgu na kojem su zatražili od bečke vlade da zabrani današnji skup koji se „prodaje kao okupljanje vernika koji žele da odaju počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svetskog rata“, a zapravo je „naricanje za propalom ustaškom paradržavom“, kvislinškom Nezavisnom Državom Hrvatskom u Drugom svetskom ratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.