U trendu

Blinken i Borelj potvrdili značaj partnerstva SAD I EU

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je nedvosmislenu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Balkana, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs posle susreta najvišeg američkog diplomate sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Vašingtonu.

Blinken je, kako se navodi u saopštenju, tokom susreta potvrdio trajnu važnost partnerstva SAD i EU i rešenost Vašingtona da se Briselom sarađuje na rešavanju zajedničkih izazova.

“Državni sekretar je rekao da ceni nastavak nedvosmislene podrške koju Evropska unija pruža evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njenu posvećenost procesu proširenja i naglasio da je potrebno postići napredak u pristupnim pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijom”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Dodaje se da su dvojica zvaničnika razgovarala o razvoju događaja u vezi sa Avganistanom i pozdravila pokretanje dijaloga SAD i Evropske unije na visokom nivou o Rusiji, kao i održavanja narednog sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Vašingtona i Brisela koji bi trebalo da se održi kasnije tokom godine, preneo je Glas Amerike.

Blinken je tokom razgovora potvrdio podršku snažnijoj i spremnijoj američkoj odbrani koja, kako je naznačeno u saopštenju, doprinosi transatlantskoj i globalnoj bezbednosti koja je kompatibilna sa NATO.

Državni sekretar i visoki predstavnik naglasili su da nameravaju da pokrenu dijalog o bezbednosti i odbrani, što je dogovoreno na samitu SAD i EU u junu.

„Oni su zadužili svoje timove da utvrde obim i modalitete tog dijaloga”, zaključuje se u saopštenju.

Žozep Borelj, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Državama u svetlu intenziviranja transatlantske saradnje, objavio je da je sa Blinkenom imao dobru diskusiju koja će, kako je naznačio, produbiti strateško partnerstvo Evropske unije i Sjedinjenih Država.

„Uz razmenu stavova o geopolitičkim pitanjima, saglasili smo se da uskoro otpočnemo dijalog o bezbednosti i odbrani, kao i da se konsultacije o indo-paciffičkom regionu održe ove godine“, objavio je Borelj na društvenoj mreži Tviter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.