U trendu

Blinken i Kuleba izrazli zabrinutost zbog civilnih žrtava

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o bezbednosnim potrebama Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, saopštio je američki Stejt department.

Saopšteno je i da su Kuleba i Blinken izrazili zabrinutost zbog pogibija i ranjavanja civila, kao i štete na civilnoj infrastrukturi i stambenim objektima.

Blinken i Kuleba su razgovarali i o diplomatskim naporima koji se trenutno ulažu kako bi se zaustavio rat koji je započeo ruskom invazijom u Ukrajini, naveo Stejt department, prenosi Rojters.

SAD su danas na crnu listu stavile ruske vojne lidere i druge ruske zvaničnike, koje su optužile da su povezani sa kršenjem ljudskih prava, a takođe su nove sankcije uvedene i beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Kuleba je nakon razgovora sa Blinkenom na Tviteru napisao da pozdravlja novi paket ličnih sankcija ruskim zvaničnicima, ali je dodao da je potrebno „pojačati ekonomski pritisak na Rusiju“.

On je naglasio u saopštenju da se sa američkim državnim sekretarom saglasio da je od najveće važnosti osigurati bezbednost nukleranih objekata u Ukrajini, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.