U trendu

Blinken: Nema potvrde o upotrebi hem. oružja u Ukrajini

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD ne mogu da provere izveštaje o mogucnosti da Rusija koristi hemijsko oružje u Ukrajini.

Komandant ukrajinskog žandarmerijskog puka Azov u Mariupolju rekao je ranije danas da su tri njegova pripadnika bila izložena „hemijskim agensima, ali bez težih posledica“, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Blinken je ponovio da upotreba hemijskog oružja izaziva „stvarnu zabrinutost“ i da su američki zvaničnici svesni mogućnosti da se hemijsko oružje može upotrebiti.

On je upozorio na globalno nazadovanje ljudskih prava koje je posledica „brutalnog rata ruske vlade protiv Ukrajine“, prenosi CNN.

„U svom preziru prema ljudskom životu i dostojanstvu, Kremlj je ponovo ojačao veru u ljude. Civilno društvo, vlade i ljudi širom sveta žele da međunarodna zajednica ukaže na kršenja ljudskih prava gde god da su počinjena da bi se hitno preduzimale mere da se zaustave zloupotrebe, a počinioci pozovu na odgovornost“, poručio je Blinken.

Bataljon Azov je bivša desnicarska, ekstremisticka i neonacisticka organizacija koja je ušla u sastav Nacionalne garde Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar