U trendu

Blinken povodom masakra u Buči: SAD podržavaju istragu ruskih zločina

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je, povodom godišnjice oslobođenja grada Buča, nedaleko od Kijeva, da su ruske snage i zvaničnici „počinili i nastavljaju da čine ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini“, a da će SAD nastaviti da podržavaju ukrajinske i međunarodne napore da se ta zlodela dokumentuju i istraže.

„Oni koji su počinili ove zločine moraju da odgovaraju. Danas se pridružujemo zemljama i organizacijama iz celog sveta da nastavimo da zahtevamo pravdu za Ukrajince i Ukrajinu“, istakao je Blinken, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

Kako je naveo, ova dela su deo kampanje široko rasprostranjenog i sistematskog nasilja nad civilima.
„Na današnji dan pre godinu dana, kada su ukrajinske snage oslobodile Buču, otkrile su da je stotine muškaraca, žena i dece ubijeno od strane ruskih snaga u masakru. Ubrzo je ceo svet bio svedok dokaza o tim zločinima, u zapaljenim fotografijama i video-snimcima. Pogubljeni civili, sa rukama vezanim na leđima, dečiji letnji logor pretvoren u komoru za mučenje, masovne grobnice“, naveo je Blinken.

On je rekao da je će SAD ostati uz Ukrajinu, jer ona „štiti svoj narod i bori se za svoj suverenitet, svoj teritorijalni integritet, svoju demokratiju“.

„Nećemo zaboraviti stradale i pobijene Ukrajince. I nastavićemo da se zalažemo za odgovornost i pravdu dokle god bude potrebno“, poručio je američki državni sekretar.

Trupe pod komandom Kremlja okupirale su Buču par sedmica pošto su upale u Ukrajinu i ostale su u tom gradu oko mesec dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar