U trendu

Bliskoistočna četvorka:Izrael i Palestinci se moraju suprotstaviti nasilju

Mirovni posrednici, poznatiji kao bliskoistočna četvorka, apelovali su na Izrael i Palestince da reše čitav niz izazova, kako bi prestali nasilje na Zapadnoj obali, širenje jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama i neodržava fiskalna krizu u Palestinskoj upravi.

U saopštenju izdatom posle sastanaka izaslanika četvorke iz UN, SAD, Evropske unije i Rusije u prestonici Norveške Oslu, pozdravljaju se koraci koje je najavio Izrael da u krizi pomogne Palestinskoj upravi, prenosi danas Asošiejted pres.

Izaslanici su, medjutim, rekli da su i dalje „duboko zabrinuti zbog razvoja dogadjaja na Zapadnoj obali, Jerusalimu i u pojasu Gaze“.

„U tom kontekstu četvorka ističe hitnu potrebu svih strana da preduzmu dodatne korake da reše izazove direktno kroz fiskalne i druge reforme, te da izbegavaju unilateralne korake koji povećavaju napetost i podrivaju izglede za mir“, navodi se u saopštenju.

Izaslanici su istakli da je preko potrebno rešiti osetljivu situaciju u Gazi nastavkom humanitarnih napora i olakšanjem pristupa i restrikcija na kretanje ljudi i roba i pozvali na podršku svih aktera, uključujući one u regionu.

Istaknuta je i “važnost poštovanja ljudskih prava i akcija grupa civilnog društva”.

Četvorka bliskoističnih mirovnih posrednika je osnovana 2002. godine i kritikovana je što nije navela ni Izrael niti Palestinsku upravu da izmene svoju politiku i pregovoraju o okončanju decenijskog sukoba.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u januaru rekao da ima “razloga za nadu” u napredak ka okončanju sukoba posle nekoliko godina neaktivnosti.

Neki posmtrači su videli da za to postoji mogućnost posle okončanja mandata Donalda Trampa (Donald Trump) i inauguracije novog predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Medjutim u maju ove godine je izbio četvrti rat izmedju Izraela i ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada Gazom i trajao 11 dana.

Kako se godina bliži kraju nema pomaka ka uspostavi mira.

Palestinci više od tri decenije teže osnivanju nezavisne države na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Izrael se povukao iz Gaze 2005. ali je dve godine kasnije uveo parališuću blokadu pošto je Hamas silom preuzeo vlast od snaga palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izaslanici četvorke su istakli da je važno preduzeti korake ka rešenju po modelu dve države i složili se da rade na okončanju sukoba i nastave konsultacije sa stranama i ključnim akterima u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.