U trendu

BLR: Optužnica protiv Sofije Sapege za podsticanje mržnje

MINSK – Belorusija je danas zvanično podigla optužnicu protiv Sofije Sapege, ruske državljanke i devojke beloruskog novinara i disidenta Romana Protaševiča.

Beloruski istražni komitet saopštio je da je optužio Sapegu za podsticanje društvene mržnje, pretnje policajcu i kršenje zakona o privatnosti podataka, javila je državna novinska agencija Belta, prenosi Rojters.

Optužnica je podignuta nakon više od šest meseci od kada su Protaševič i Sapega uhapšeni u maju, na letu Rajanera iz Atine za Vilnjus, koji su beloruske vlasti naterale da sleti u Minsk.

Evropska unija i SAD uvele su sankcije Belorusiji zbog preusmeravanja aviona i ovog hapšenja, a Minsk je saopštio da je postupio nakon anonimne dojave da je u avionu bomba i pozvao na ukidanje sankcija.

Ruski list Izvestija navodi da je Sapega pristala da sarađuje sa istragom i da bi pod tim okolnostima mogala da dobije samo do šest godina zatvora umesto maksimalnih 12 godina.

I Sapega i Protaševičc, koji je optužen za ekstremizam, nalaze se u kućnom pritvoru, a oboje su držani u iznajmljenom smeštaju, ali je Sapega od tada premeštena i nije poznato gde se sada nalazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.