U trendu

Bolton: Daleko smo od odluke o raspoređivanju raketa u Evropi

MOSKVA – Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, izjavio je danas u Moskvi da je Vašington daleko od odlučivanja o raspoređivanju raketa u Evropi kao posledice svog planiranog povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Bolton je, na konferenciji za novinare posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju, rekao i da je sa Putinom dugo razgovarao o tom sporazumu i nameri Vašingtona da napusti pakt, prenosi Rojters.

Prema Boltonovim rečima, postoji nova strateška realnost u kojoj nuklearne rakete više nisu bilateralno pitanje, jer Kina sada takođe ima vrstu rakete koja bi Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa bila zabranjena kada bi Peking bio jedan od potpisnika.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je i da je Vašington ubeđen da je Rusija kršila ključni sporazum o nuklearnom oružju, navodeći to kao glavni razlog Trampove odluke o povlačenju, prenosi AP.

SAD su, kaže Bolton, utvrdile da Rusija krši sporazum od 2013.

„Pretnja po Evropu su ruske rakete koje su već raspoređene“, istakao je on.

Na pitanje da li bi sporazum mogao biti spasen ako bi ga se Rusija pridržavala, odgovorio je da je teško očekivati tako nešto s obzirom na to da Rusija negira bilo kakva kršenja, prenosi Rojters.

Bolton je u Moskvi izjavio i da će SAD blagovremeno uputiti formalno obaveštanje o povlačenju iz sporazuma, napomenuvši da je, kada se Vašington povlačio iz drugog sporazuma o kontroli naoružanja u prošlosti, taj proces trajao više meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.