U trendu

Bon pozvao zemlje EU da ne koriste ruske ili kineske vakcine

PARIZ – Francuski ministar za evropske poslove Klement Bon pozvao je danas članice EU da ne koriste ruske ili kineske vakcine protiv kovid-19 ukoliko ih ne odobri Agencija za lekove u evropskom bloku, upozoravajući na rizik koji to predstavlja za jedinstvo EU i javno zdravlje.

S obzirom da zemlje Evropske unije zaostaju u vakcinaciji za drugim zemljama, poput Britanije, neke države članice u centralnoj Evropi već su kupile ili razmišljaju o kupovini ruskih ili kineskih vakcina, preneo je Rojters.

Upitan da li sada svaka država članica EU radi ono što želi, Bon je rekao za radio RTL da ako bi izabrali kinsku ili rusku vakcinu, to bi, prema njegovom mišljenju, bilo prilično ozbiljno.

„To bi predstavljalo problem u smislu naše solidarnosti i predstavljalo bi rizik za zdravlje, jer ruska vakcina još nije odobrena u Evropi“, rekao je on.

EU se do sada bavila nabavkom vakcina preko Evropske komisije.

Sputnjik V je odobren ili se čeka na njegovo odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. I dok je Mađarska već počela vakcinaciju građana Sinofarmom i Sputnjikom V Poljska razmatra kupovinu kineske vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)