U trendu

Borel informiše EU ministre o dijalogu BG i PR

BRISEL, 21. marta ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj informisaće sutra ministre spoljnih poslova zemalja članica o rezulatatima posete specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Beogradu, Prištini i Podgorici, najavljeno je u Briselu.

Poseta Lajčaka regionu biće predstavljena u okviru ministraskog pregleda ”tekućih pitanja” i ”poslednjih angažovanja EU na Zapadnim Balkanom”.

Borelj će šefove diplomatija EU informisati i o situaciji u Venecueli, najnovimjim dešavanjima u Gruziji i Mjanamru.

Dve najznačajnije tačke na dnevnoim redu Saveta EU biće odnosi s Rusijom i Turskom.

Borelj će najpre ukratko predstaviti najnovija dešavanja u odnosima EU s Rusijom nakon brzog usvajanja sankcija prema odgovornim za hapšenje, krivično gonjenje i izricanje presude ruskom opozicionom političaru Alekseju Navalni.

Očekuje se i ministarska debata koja će poslužiti za uvod u stratešku raspravu o odnosima EU i Rusije planiranu za samit EU 25. i 26. marta.

Uoči Evropskog saveta od 25. i 26. marta 2021. godine, ministri će imati stratešku raspravu o trenutnom stanju odnosa EU i Turske, a odnos će proceniti i u širem kontekstu nedavnih dešavanja u istočnom Mediteranu i u drugim regionalnim pitanjima.

Tokom sastanak Savetra održaće se i neformalna video konferencija sa Visokom komesarkom UN za ljudska prava Mišel Bašele, koja će se fokusrati na stanjen ljudskih prava u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.