U trendu

Borelj: EU će sarađivati s talibanima pod strogim uslovima

BLED – Evropska unija će sarađivati sa talibanima pod strogim uslovima, ali to ne znači da blok priznaje novu avganistansku vladu, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

„Da bismo podržali avganistansko stanovništvo, moraćemo se povezati sa novom vladom u Avganistanu, što ne znači priznanje. To je operativni angažman“, izjavio je Borelj na konferenciji za novinare na Bledu, a prenosi agencija Rojters.

On je rekao da će se ovaj angažman intenzivirati u zavisnosti od ponašanja vlade u Kabulu, odnosno od činjenice da Avganistan ne bude služio kao „baza za izvoz terorizma u druge zemlje“ i da poštuje ljudska prava, vladavinu prava i medije.

Prema njegovim rečima, Avganistan bi takođe morao da formira inkluzivnu, reprezentativnu tranzicionu vladu, da omogući slobodan pristup humanitarnoj pomoći, i da dozvoli stranim državljanima i Avganistancima da napuste zemlju.

Borelj je naglasio da EU ima za cilj da koordiniše svoje kontakte sa talibanima kroz zajedničko prisustvo EU u Kabulu kako bi nadgledala evakuacije i osigurala da nova avganistanska vlada ispuni obaveze kao što su bezbednost i ljudska prava,

„Odlučili smo da radimo na koordinisan način, da koordinišemo naše kontakte sa talibanima, uključujući i kroz zajedničko prisustvo Evropske unije u Kabulu, ako se ispune bezbednosni uslovi“, rekao je Borelj.

Kako je dodao, EU će nastojati i da koordiniše angažman sa partnerima u regionu, u oblastima kao što su migracioni tokovi i organizovani kriminal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.