U trendu

Borelj: EU pomno prati desavanja u BiH

SARAJEVO – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da EU pomno prati dešavanja u BiH, i ponovio bezrezervno opredeljenje EU za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Borelj je u razgovoru sa predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem naglasio da usko sarađuje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na rešavanju krize u BiH i izbegavanju eskalacije, prenosi Klix.ba.

Izetbegović je upoznao Borelja sa aktuelnim pregovorima o izmenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Istakao je važnost pronalaska rešenja kojim bi se sprovele presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te omogućilo jačanje funkcionalnosti FBiH kroz uklanjanje mehanizama za blokade i smanjenje ovlašsćenja Doma naroda FBiH.

Borelj je izrazio očekivanje da će akteri pregovora o izmenama Ustava i Izbornog zakona uspeti da pronađu kompromis koji će doprineti stabilizaciji situacije u Bosni i Hercegovini, i omogućiti dodeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.