U trendu

Borelj: Evropski put Kosova blokiran bez dogovora sa Srbijom

BRISEL – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je danas premijera tzv Kosova Aljbina Kurtija, da evropski put Kosova može biti blokiran ukoliko ne dođe do postizanja sveobuhvatnog, pravoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

„Jasno je da bez priznatog međunarodnog statusa evropski put Kosova nema budućnosti“, rekao je Borelj posle sastanka sa Kurtijem u Briselu.

Poručio je da je EU tu da pomogne procesu dijalog, između ostalog i u interesu Prištine, a da nije „Kosovo to koje čini uslugu EU“ učešećem u dijalogu sa Beogradom.

„Spremi da pomognemo novoizabranom predstavniku Kosova da se upozna sa procesom koji već traje. Ne počinjemo ništa iz početka, niti možemo baciti kroz prozor šta je već urađjeno sa prethododnim vlastima. Upoznajte se da bi ste nastavili sa procesom“, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da nastavak dijaloga i dolazak do dogovora neće biti „ni prijatan, ni lak“, ali da će biti za dobro naroda na Kosovu, u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu.

Borelj dodaje da postoji dugačak spisak onoga što je EU već učinila za Kosovo i da je ”umoran” od navođenja šta je urađeno.

„Biće dobro i za Kosovao da bude svesnio podrške koju dobija od EU“, zaključio je Borelj.

Odgovarajući na pitanja o „non pejperu“, Žosep Borelj je pozavo medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na kostruktivnu pomoć dijalogu.

„Non pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non pejperima, za mene se ti fantomski dokumeti ne postavljajuju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažene vesti koje non pejper pripisuju jednom od mojih civilih služebenika”, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.