U trendu

Borelj odbacio kritike EP o ”ponižavajućoj” poseti Moskvi

BRISEL – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, odbacio je kritke dela Evropskog parlamenta koji su njegovu posetu Moskvi ocenili kao „ponižavajuću“ za EU, njene interese i vrednosti.

„Ne mislim da je bilo pogrešno da se ode u Moskvu i da im se u lice kaže ono što inače govorimo i pisanim putem”, kazao je Borelj.

On ocenjuje da može da postoji polemika oko toga da li je izabran dobar trenutak za posetu kao i da ima različitih interpretacija onoga što je on izjavio tokom posete, ali da se ne može reći da se nije ”jasno prenela pozicija EU”.

Deo evropskih poslanika, uglavnom iz konzervativnih grupacija, ocenili su da šef diplomatije EU nije trebalo da ide u zvaničnu posetu Moskvi, ali i da nije na adekvatan način uspeo da se založi i odbrani EU interesa.

Grupa od pedesetak poslanika EP, ututila je i pismo predsednici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen u kome se traži ostvaka šefa diplomatije EU.

Među potpisnicima bio je i izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, koji je tokom debate u EP poručio da poseta Moskvi u trenutnim okolnostima bila ”ne samo uzaludna već i opasana”.

”Ruski režim ubija i zatvara svoje političke protivnike i ne možemo da se angažujemo sa Rusijom ”uobičajno”. Naše poruke Rusiji imaju i uticaj na dešavanja u nasem susedstvu i na Zapadnom Balkanu. Borba za evropske vrednosti u našem susedstvu lakše su sa jasnim crvenim linijam prema Moskvi”, naglasio je Bilčik.

Žosep Borelj je zaključio da rezutat njegove posete Moskvi možda ”nije bilo ono što se očekivalo”, ali da se ne može reći da je ”Kremlj izašao kao jedini pobednik”.

”Moglo je da bude bolje, ali sada imamo jasne ideje šta možemo da očekujemo”, kazao je Borelj.

On je pozvao na jedinstvo EU u ”jasno i mirnoj analizi” budućih odnosa sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.