U trendu

Borelj pred Savetom OEBS: RUS ce odgovarati za svoje postupke

BRISEL, 24. februara ( Tanjug) – ŠEf diplomatije EU Žosep Borelj učestvovao je na vanrednom sastanku Stalnog saveta OEBS-a, gde je izneo najoštriju osudu EU zbog invazije oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu uz ocenu da su u pitanju „najmračniji časovi za Evropu od Drugog svetskog rata“, flagrantno kršenje međunarodnog prava i ključnih principa na kojima je izgrađen međunarodni poredak.

”Zahtevamo od predsednika Putina da odmah prekine ruske vojne operacije i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj akt agresije i sva razaranja i gubitke života koje će izazvati. Za svoje postupke će odgovarati”, izjavio je Borelj.

On je osudio i umešanost Belorusije u agresiju na Ukrajinu i pozivao je da se pridržava međunarodnih obaveza.

Borelj je naglasio da je EU od samog početka i na najvišem političkom nivou jasno stavila do znanja da će svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imati ogromne posledice i troškove.

”Odgovor EU će stoga uključiti i sektorske i pojedinačne restriktivne mere u potpunosti koordinisane sa našim transatlantskim partnerima i istomišljenicima”, najavio je Borelj.

On je pozvao Rusiju da obezbedi bezbednost Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini i ponovio podršku suverenitetu i teritorjalnom integritetu Ukrajine, ali i Gruzije i Moldavije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar