U trendu

Borisov i za sazivanje velike nacionalne skupštine

SOFIJA – Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je danas sazivanje Velike nacionalne skupštine, ako ostale stranke koje će biti zastupljene u parlamentu ne uspeju da formiraju vladu.

„Možemo reći da smo mi ispoštovali apsolutno sve preuzete obaveze i obećanja“, rekao je na sednici odlazeće vlade Borisov, lider stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) koja je osvojila najviše glasova na nedeljnim izborima, ali nedovoljno za formiranje nove vlade.

On je kazao da uočava ogromnu neodgovornost u drugim političkim strankama, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

„Neki idu toliko daleko da zahtevaju nove izbore, sada kada smo potrošili 150 do 160 miliona leva na one upravo završene. Rado bismo se kandidovali na takvim (novim) izborima“, poručio je Borisov.

Tvrdi da stranke koje su protiv GERB-a i njenih partnera Ujedinjenih demokratskih snaga i Patriotskog fronta, sada imaju solidnu većinu i dovoljno glasova, te im nisu potrebni novi izbori.

Prema njegovim rečima, ako ne preuzmu vlast, to bi značilo da žele da uvuku državu u haos.

„Odgovornost je bila naša do izbora, a od sada, osvojivši preko 500.000 glasova, kolega političar i lider stranke ‘Postoji takav narod’ Slavi Trifunov, koja je bila druga na izborima 4. aprila, treba da istupi i preuzme odgovornost“, rekao je Borisov.

Pozvao je Trifunova da započne izgradnju „komplementarne vlade i većine u parlamentu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.