U trendu

Borisov podržao kandidaturu Gerdžikova za predsednika

SOFIJA – Stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), dugogodišnjeg bugarskog premijera Bojka Borisova, odlučila je danas da podrži rektora Sofijskog univerziteta Atanasa Gerdžikova u kandidaturi za predsednika, na redovnim izborima koje će se održati zajedno sa vanrednim parlamentarnim u novembru.

GERB je saopštio da podržava Gerdžikova (58), profesora književnosti, koji je na čelu najpoznatijijeg bugarskog univerziteta od 2015. godine, i koji će biti protivkandidat predsedniku Rumenu Radevu (58) za funkciju koja je više protokolarna i predstavlja moralni autoritet, javlja Rojters.

„Profesor Gerdžikov je čovek koji može da ujedini naciju. Obradovala nas je vest da će ga kandidovati nezavisni odbor, i odlučili smo da ga podržimo „, rekao je novinarima Borisov.

Radev je zakazao je prevremene parlamentarne izbore za 14. novembar, treće u zemlji ove godine, nakon neuspeha da se formira nova vlada posle izbora u aprilu i julu.

Osim parlamentarnih, u Bugarskoj će se 14. novembra održati i redovni predsednički izbori, a Radev će biti jedan od kandidata koga podržavaju protivnici Borisova – Socijalisti i Populistička stranka ITN (Postoji takav narod) koja je pobedila na izborima u julu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.