Bošković: U slučaju incidenata računamo na NATO

PODGORICA – Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, izjavio je danas da u slučaju nekog incidenta zvanična Podgorica može da računa na pomoć u ljudstvu i sredstvima preostalih 28 članica NATO i da je zato to najbolja odluka koju je donela aktuelna vlast.

„Da ostavimo emocije po strani i istoriju, najispravnija odluka je doneta 2017. godine, kada smo postali deo Alijanse. Mislim da će vreme koje dolazi i koje trenutno živimo to i pokazati“, rekao je Bošković studentima Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Siguran je, kazao je, da bi aktuelna situacija u toj zemlji bila potpuno drugačija da Crna Gora nije članica NATO, preneo je portal RTCG.

Prema rečima Boškovića, neutralnost na Balkanu nije moguća, a tome ih je, kaže, naučila istorija.

„Da Crna Gora nije članica NATO, ulaganja u opremu bi bila sigurno desetostruko veća, nego što su ulaganja u modernizaciju Vojske Crne Gore, koja je član kolektivnog sistema odbrane. Znate da, ukoliko do bilo kakvog incidenta dođe, možete računati i na vojsku i na sredstva ostalih 28, uskoro 29. članica Alijanse“, poručio je ministar studentima Ekonomskog fakulteta.

Govoreci o sajber bezbednosti, Bošković je rekao da je Crna Gora od 2014. do danas jedinstven primer u svetu po više vrsta specijalnih ratova koji su se vodili protiv te države.

„Sada se ponavlja isti scenario iz 2016. i 2017. godine, sa mnogo perfidnijom namerom. Mi smo sada, kada su sajber kapaciteti u pitanju, u saradnji sa Sjedinjenim državama značajno podigli znanje i resurse na viši nivo“, rekao je Bošković i upozorio na dezinformacije koje su, kako je rekao, postale svakodnevica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.