najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Bramerc: Nacionalizam i dalje prisutan

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je taj sud odigrao bitnu ulogu u jačanju pravosudnih sistema na području bivše Jugoslavije i da bez njega nikad ne bi bili osudjeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Slobodan Milošević.

“Da nije bilo Haškog suda, Radovan Karadžić ne bi bio osudjen”, rekao je Bramerc u intervjuu francuskom listu Mond uoči izricanja presude Karadžiću pred Tribunalom u Hagu.

Bramerc je izrazio uverenje da su sudjenja u Hagu “korak koji daje izglede za pomirenje na prostoru bivše Jugoslavije”.

Na pitanje šta očekuje od presude Karadžiću, Bramerc je rekao da “svaki put kad se izrekne neka presuda u Hagu, neki viču da je to pobeda, a drugi osudjuju nepravdu” što je “znak da je problem u korenu sukoba i dalje prisutan”.

“Taj nacionalizam se više ne iskazuje oružjem, ali je i dalje tu, pritajen”, rekao je glavni tužilac Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Bramerc je ocenio da “pomirenje mora doći iznutra iz same zajednice žrtava, zajednice počinilaca i odgovornih političara”i naglasio da je to “jedan od krupnih problema danas na prostoru bivše Jugoslavije”.

“Još  ima previše neodgovornih političara koji se poigravaju sećanjima na prošlost” rekao je ali i dodao da je “ubeđen da su sudjenja etape koje daju izgleda za pomirenje” iako mu se  “čini da je situacija gora nego pre nekoliko godina”.

“Mi u tužilaštvu imamo devet miliona strana dokumenata o sukobu u bivšoj Jugoslaviji i te arhive su tu zauvek i mogu biti suprotstavljene onima koji pokušavaju da ponovo ispišu istoriju kroz nacionalističke naočari”, rekao je glavni haški tužilac.

Bramerc je rekao da se “ne treba čuditi što neki pojedinci ne žele da se istrage nastave” i što su “solidarni s optuženima” napominjući da se to ne odnosi samo na srpsku sredinu.

Uz ocenu da se situacija poslednjih godina pogoršala, Bramerc je naveo primer generala Lazarevića “koji je posle izdržane kazne kao junak dočekan od članova vlade u Beogradu” uz reči da je to “veliki dan za Srbiju”.

“Kad to vidim,  kažem da je u pravnoj državi nezamislivo da ministar pravosudja tako neodgovorno reaguje”, dodao je tužilac za pariski Mond.

(Beta)

1 komentar
  1. batamrca

    Sedamnaest godina od NATO napada na SRJ.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike