U trendu

Brazil i pre roka smanjio emisiju štetnih gasova

VARŠAVA – Brazil je srezao emisiju gasova sa efektom staklene bašte za gotovo 1,3 milijarde tona u ovoj godini, u velikoj meri smanjujući krčenje šuma i unapređenjem upravljanja zemljištem.

Najveća država Latinske Amerike je ove podatke objavila danas na marginama klimatskih pregovora Ujedinjenih nacija u Poljskoj, prenosi agencija AP.

Najnoviji podaci sugerišu da će Brazil i pre 2020. godine uspeti da ispuni obaveze o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte za do 38 odsto.

Pojedine bogate zemlje, poput Nemačke, nagovestile su međutim da neće ostvariti svoje ciljeve o rezanju emisije štetnih gasova.

Brazilski ministar za zaštitu životne sredine Edson Duarte je rekao da najnovije smanjenje pokazuje „da čak i zemlje u razvoju, koje se suočavaju sa ekonomskim i socijalnim izazovima, ipak mogu da ispune svoje obaveze pre 2020. godine“.

AP dodaje da je, međutim, novi predsednik te države, Žair Bolsonaro, nagovestio da neće štiti ogromne brazilske, amazonske kišne šume od krčenja kada stupi na funkciju sledećeg meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.