U trendu

Brazil ponovo otvorio severnu granicu za migrante iz Venecuele

BRAZIL – Brazil je ponovo otvorio severnu granicu prema Venecueli za migrante koji napuštaju tu zemlju bežeći od loše ekonomske situacije i političkih nemira, nakon što je bila zatvorena na nekoliko sati.

Vrhovni sud poništio je raniju odluku da se granica zatvori sve dok Brazil ne omogući odgovarajuće uslove za prijem velikog broja ljudi, prenosi BBC.

“Nije pravično da se izabere lakši put i zatvore granice zbog teškoća u zbrinjavanju izbeglica”, navela je sudija Vrhovnog suda Roza Veber.

Tokom prethodne tri godine na hiljade građana Venecuele izbeglo je u susedne zemlje, najviše u Kolumbiju i Brazil, u potrazi za boljim ekonomskim uslovima.

Mnogi od njih koji su prethodnih meseci prešli granicu sa Brazilom žive u užasnim uslovima na ulicama Boa Viste, osiromašenog glavnog grada brazilske države Roraima, u srcu regije Amazona.

Tamošnji zvaničnici navode da oko 500 migranata dnevno prelazi u Roraimu iz Venecuele.

Oni su mesecima unazad tražili da se granica zatvori, navodeći da javni servisi više ne mogu da funkcionišu, kao i da su migracije dovele do značajnog porasta kriminala.

Međutim, brazilska vlada protivi se zatvaranju granica, uz obrazloženje da građani Venecuele trpe posledice humanitarne krize i da Brazil mora da nastavi da im pruža pomoć.

Privremena naredba da se zatvore granice pozdrazumevala je da granica ostane otvorena za Brazilce i druge narode, kao i za građane Venecuele koji izlaze iz Brazila, dok su pomorske i vazdušne linije ostale otvorene.

BBC navodi i da je pokušaj atentata na predsednika Venecuele Nikolasa Madura tokom vikenda još više je podigao tenzije u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.