U trendu

Britanija: Mali broj ljudi sa zlatnim vizama povezan sa prljavim novcem

LONDON – Britanska vlada saopštila je danas da je mali broj ljudi, koji su dobili takozvane „zlatne vize“ za bogate investitore, stekao bogatstvo kroz korupciju ili druge nedozvoljene finansije aktivnosti, prenosi Rojters.

Vlada je prošle godine, zbog ukrajinske krize i zabrinutosti zbog priliva ilegalnog ruskog novca, ukinula vize koje su omogućile boravak u zemlji investitorima koji ulažu najmanje dva miliona funti,

Vlada je prvi put naručila reviziju 2018. godine nakon trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Britaniji.

„Pregled slučajeva identifikovao je mali broj pojedinaca povezanih sa investitorskim vizama, za koje postoji sumnja da su bogatstvo stekli korupcijom ili drugom nedozvoljenom finansijskom aktivnošću, uključujući i organizovani kriminal,“ saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman u pisanoj izjavi.

Od ruskih oligarha i bliskoistočnih naftnih barona do novopečenih kineskih preduzetnika, bogati investitori su u protekle dve decenije hrlili u London, što je omogućilo priliv desetina milijardi funti investicija i pomoglo Londonu da sačuva svoju poziciju jedne od najvećih svetskih finansijskih prestonica.

Međutim, britanska vlada je zabrinuta zbog izvora dela tog novca, naročito nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Brejverman je istakla da je revizijom otkriveno da je među podnosiocima zahteva za „zlatnu vizu“ uočen nesrazmerno veliki broj investitora koji dolaze iz zemalja identifikovanih u Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

Vlada je odbila da da procenu broja viza koje su izdate onima sa potencijalno kriminalnim iskustvom, međutim, Brejverman je navela da je 10 neimenovanih oligarha koji su koristili ovaj sistem, sankcionisano zbog povezanosti sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Investitorska viza prvog reda (Tier 1) omogućava bogatim strancima koji su spremni da investiraju milione funti, brz put do naseljavanja u Britaniju.

Za dobijanje investitorske vize, prema kojima oni koji ih traže moraju priložiti bar dva miliona funti ulaganja u Britaniju, uslovi su pooštrene 2015. kada su uvedene provere načina na koji su podnosioci zahteva stekli novac.

Od 2019. kandidati su morali da imaju i dokaz o bankovnom računu u Velikoj Britaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.