U trendu

Britanija: Smenjena zvaničnica u vladi jer je muslimanka

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson sastao se sa muslimanskom poslanicom Nusratom Gani, koja je smenjena sa visokog položaja u ministarstvu saobraćaja Velike Britanije 2020. godine zbog navodne islamofobije.

Nedugo nakon smene, Džonson je pozvao Ganijevu da podnese zvaničnu žalbu, saopšteno je danas iz Dauning strita.

Ganijeva (49), koja je u februaru 2020. godine smenjena sa položaja pomoćnice ministra saobraćaja, izjavila je za Sandej tajms da je član parlamenta koji sprovodi parlamentarnu disciplinu, rekao da je njeno „muslimansko poreklo“ bilo u fokusu prilikom odlučivanja o otkazu, prenosi Rojters.

Džonson je pisao Ganijevo da bi izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog moguće islamofobije i pozivao je da započne formalni proces žalbe, što ona nije učinila, rekao je portparol premijera Maks Blejn.

„Konzervativna stranka ne toleriše predrasude ili diskriminaciju bilo koje vrste“, poručio je Blejn.

Oglasio se i zamenik premijera i ministar pravosuđa Velike Britanije Dominik Rab, koji je izjavio da bi Gani trebalo da podnese tužbu zbog toga što joj je neki neformalni kontrolor discipline u britanskoj vladi rekao da je njena muslimanska vera „učinila neprijatnosti kolegama“.

Nazivajući optužbe Ganijeve „neverovatno ozbiljnim“, Rab je odbio je da kaže da li veruje svojoj bivšoj koleginici iz vlade, rekavši da „neće da se upušta u osporavanje nečijeg integriteta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.